Fotografie is leuk en opwindend. Dus, als je graag foto's maakt waar je ook gaat en op zoek bent naar eenvoudige manieren om je fotografievaardigheden te verbeteren of de basis onder de knie te krijgen, zal deze beginnersgids voor fotografie je helpen een sterke basis te leggen. We hebben 25 eenvoudige tips op een rijtje gezet die je zullen helpen om beter te worden in je vak en om die prachtige foto's te maken die je altijd al wilde hebben.
Je moet wel onthouden dat fotografie als kunstvorm een oneindig leerproces is. Het is een samensmelting van technische vaardigheid, ideeën en creativiteit. Zelfs als professioneel fotograaf zul je altijd meer kunnen leren. Je moet dus blijven oefenen. Hoe meer je fotografeert, hoe betere resultaten je zult bereiken. Onthoud dat een ideale foto een foto is die minimaal bewerkt hoeft te worden.
Eenvoudige fotografietips voor beginners
1. Begin met de basisuitrusting
Het gamma fotoapparatuur dat vandaag beschikbaar is, is verbluffend. Dagelijks worden nieuwe camera's gelanceerd met grotere sensoren en betere verwerkingsmogelijkheden. We willen allemaal grotere en betere apparatuur. Maar vergeet niet dat het niet de camera is die de fotograaf maakt. Je moet weten hoe je de apparatuur moet gebruiken om het beeld te creëren dat je in je hoofd hebt. Dit is een van de basistips voor fotografie die voor de hand ligt, maar moeilijker in de praktijk te brengen is. Je kunt beginnen met fotograferen met je smartphone, gewone camera's, of DSLR.
Een instapmodel DSLR (Digital Single Lens Reflex) is een compacte camera en staat erom bekend dat hij het best werkt voor nieuwelingen en amateurfotografen. De reden hiervoor is dat ze relatief minder duur zijn, gemakkelijk mee te nemen, te beheren en te begrijpen.
Kijk op deze link om de beste DSLR's voor beginners te zien.
Koop een compact statief, zodat je een stabiel platform hebt om je camera op te houden.
Naarmate u meer begint met fotografie, kunt u geleidelijk meer camera-accessoires aan uw tas toevoegen.
2. Begrijpen van de basis - Camera-instellingen
Camera-instellingen zijn een essentieel onderdeel van fotografie dat je moet beheersen. De belichting is de sleutel tot het maken van een geweldige foto. Diafragma, sluitertijd en ISO worden gecombineerd om een belichting te creëren. De combinatie van deze drie instellingen bepaalt de hoeveelheid licht die de sensor bereikt. Zoek het juiste evenwicht tussen deze instellingen voordat u een foto neemt. Een fotografiegids die het basisconcept van diafragma, sluitertijd en ISO uitlegt, zal je basisprincipes verduidelijken en je helpen om deze creatief toe te passen in je verdere reis.
3. Oefenen, oefenen, oefenen
Hier zijn wat fotografie tips voor je: Maak elke dag foto's. Dat is de enige manier waarop je beter zult worden in wat je doet. Start een 365Dagen-Project.
Gebruik Pinterest om een aantal creatieve borden te maken voor inspiratie en stel je beste foto's samen die een bepaalde stijl volgen. Wees niet bang om te experimenteren. Je zult er veel van leren.
4. Gebruik de juiste lens
In elk genre van fotografie is het kiezen van de juiste lens cruciaal voor het verkrijgen van perfecte, scherpe beelden. Een lens helpt bij het configureren van de beeldkwaliteit en versterkt het gewenste effect. Zorg ervoor dat de lenzen schoon zijn voordat u een opname maakt. Maak lenzen niet van binnenuit schoon, want dan kunnen ze beschadigd raken. Er zijn verschillende lenzen die voor verschillende gelegenheden worden gebruikt. Als u bijvoorbeeld regelmatig kleine voorwerpen of insecten fotografeert, hebt u een macrolens nodig om details vast te leggen en het voorwerp groter te doen lijken.
Zoomlens of Prime lens
Het hangt allemaal af van wat en waar u fotografeert. Laten we eerst eens kijken naar het verschil. Een objectief met een vaste brandpuntsafstand is een Prime Lens, terwijl een objectief met een variabel brandpuntsafstand een Zoom Lens is. Met een prime lens moet je heen en weer bewegen met de camera om je onderwerp te kunnen zien. Met een zoomlens kunt u in één positie blijven staan, en de brandpuntsafstand blijft de afstand markeren.
Prime Lens biedt u een kleine scherptediepte. Het is beter voor fotografie bij weinig licht. Het biedt ook een betere scherpte en beeldkwaliteit. Zoomlenzen bieden veelzijdigheid, draagbaarheid en zijn in één klap goedkoper.
Kies je lenzen verstandig en zorgvuldig, afhankelijk van je behoeften, zodat ze je in de meeste werksituaties van dienst kunnen zijn.
5. Automatische modus gebruiken
Als beginner is het moeilijk om alle handmatige instellingen te begrijpen en ze effectief te gebruiken. Het mooie is dat de automatische modus altijd werkt, of het nu te donker of te licht is. De automatische modus past de instellingen dienovereenkomstig aan, en het wordt voor de fotograaf gemakkelijk om op het onderwerp scherp te stellen. U hoeft de sluitertijd en ISO-gevoeligheid niet aan te passen. U kunt zich volledig richten op de compositie. U hoeft niet na te denken over de belichting en de frequentie van het licht.
De automatische stand is een leermiddel voor amateurfotografen. Uiteindelijk zult u de belichtingsdriehoek beginnen te begrijpen. Het zal u helpen om handmatige instellingen beter te beheren voor later gebruik.
6. Werk aan de beelden
Fotografie is een kunstvorm en blijkt een geweldige manier van communiceren te zijn. Vaak beschrijft een foto een emotie beter dan een persoon zelf. Het hangt ervan af hoe creatief je kunt zijn met wat je hebt. Als je sterke visuele elementen gebruikt, kan de foto aantrekkelijker en praktischer zijn voor de kijker. Gebruik kleuren, licht, voorwerpen en vormen om de details te vullen en een textuur aan het beeld te geven. Het zal helpen om uw visuals op een zeer effectieve manier te laten zien.
7. Leer te componeren
Hier zijn wat fotografie-ideeën voor beginners om een betoverende foto samen te stellen:
- Focus op de symmetrie. Het zal je vertellen waar de juiste hoek is voor het kader
- Gebruik natuurlijke kaders zoals ramen, open deuren, gordijnen om het natuurlijk te doen lijken
- Contrast is een uitstekende verteller, en het is nog beter wanneer het wordt gebruikt tussen het onderwerp en de achtergrond
- Houd beide ogen op actie en centreer het dominante oog.
- Patronen zijn beter wanneer ze tegen elkaar botsen. Ze versterken de esthetische omgeving en het onderwerp
- Gebruik diagonalen voor een ongelijke locatie. Het zal geometrie voor je creëren
De compositie is essentieel bij het inkaderen van het uitzicht. Het juiste evenwicht kan de kijker langer bijblijven.
8. Concentreer u op het hoofdgebied en visualiseer
Veel fotografiegidsen zullen je dit vertellen, maar alleen een creatieve geest kan het uitvoeren. Stel je voor dat je op een schilderachtige locatie staat en dat je het allemaal op een foto wilt vastleggen. Bedenk nu hoe je het uitzicht perfect op de foto kunt zetten. Om de gewenste opname te maken, is het observeren van de plaats de eerste stap. Kijk rond en markeer de afstand. Concentreer u op het belangrijkste gebied, visualiseer het soort beeld dat u wilt vastleggen. Verander de instellingen dienovereenkomstig en neem de foto een keer door. Zorg ervoor dat u visualiseert voordat u een opname maakt.
9. Leer de regel van derden
De Regel van Derden is vrij populair in de wereld van de fotografie. Het wordt meestal geleerd door beginners in de fotografie in de allereerste lessen. Het gebruik van vier lijnen creëert de regel van derden. Je houdt twee lijnen horizontaal en twee lijnen verticaal, zodat het geheel een raster van negen vierkanten vormt. Zo verdeel je de foto in deze hokjes om het beeld en het uitzicht beter te leren kennen. De geometrie helpt bij de positionering van het onderwerp.
De theorie is om de aandachtspunten op kruispunten te plaatsen om het evenwicht van een foto te markeren en het er professioneler uit te laten zien. Het is waargenomen dat de kijker zich onbewust meer richt op de kruispunten dan op de rest van de foto. Als je deze tips onthoudt, kun je betere foto's maken.
Lees hier in detail over de Regel van Derden
10. Focus op verlichting
Evenwichtige verlichting is een van de essentiële elementen van een goede foto. Als je eenmaal een foto hebt genomen met de juiste belichting, is de helft van je werk gedaan. Welnu, een goede belichting is niet alleen beperkt tot de maan, zonsondergangen of sterrenhemels. Het is opnieuw de kunst van het manipuleren.
Een goede fotograaf weet hoeveel licht er nodig is afhankelijk van de omstandigheden. Of je nu fotografeert bij natuurlijk licht of met een kunstmatige bron, kijk hoe je het kunt gebruiken om je foto's beter te maken.
Lees meer over fotografie tijdens het gouden uur - het moment in de ochtend en avond, wanneer de zon onder een lage hoek staat, dat fotografen een magische lichtkwaliteit biedt die hun foto's doet opvallen.
In donkere lichtomstandigheden zal meer kunstlicht nodig zijn dan natuurlijk licht om de foto helderder te maken. Door extra licht op je onderwerp te richten, kun je die lelijke schaduwen opvullen. Het gaat allemaal om het balanceren van licht en het creëren van contrasten, zelfs op een gewone locatie. Voor foto's uit de hand is het gebruik van flitslicht te verkiezen boven wachten tot het felle licht in vorm komt. Bruidsfotografen kunnen beter begrijpen welke verandering één kunstlicht kan brengen in een snel bewegende trouwfotoshoot.
11. Onderbelicht of overbelicht de hooglichten niet
Zoals u weet, spelen het diafragma, de sluitertijd en de ISO-gevoeligheid een invloedrijke rol bij het ophelderen van een beeld. Daarvan zijn de sluitertijd en het diafragma de belichters. Voor een helderder beeld moet de sluitertijd langer zijn, en het ISO-getal groter. En voor een donkerder beeld moet de sluiter sneller en het ISO-getal lager zijn. Deze snelle fotografie tips voor beginners is een beetje moeilijk te begrijpen, maar als je het eenmaal doorhebt, zal het je een hoop tijd besparen.
Een foto is onderbelicht als hij donkerder is dan nodig, terwijl een foto overbelicht is als hij te licht is voor het kader. Beide standaardwaarden kunnen een goede foto er grimmig uit laten zien. Voor een correcte belichting moet u ervoor zorgen dat zowel de schaduwen als de hoge lichten in evenwicht zijn met de juiste helderheid en donkerte. De balans kan worden beheerd door de sluitertijd en ISO-gevoeligheid in te stellen en opnieuw in te stellen tot de juiste belichting is bereikt. Een van de tips voor voedselfotografie voor beginners die je in gedachten moet houden is dat het natte deel van het voedsel de neiging heeft snel overbelicht te raken als gevolg van de reflectie. Je moet gobo's of zachter licht gebruiken om dergelijke reflecties te beheren.
12. Vermijd wazige foto's
Wazige foto's zijn een grote teleurstelling voor de kijkers en de fotograaf. Soms zijn de lichten, de sfeer, alles is goed ingesteld, en wanneer u de foto's bekijkt, blijken ze wazig te zijn met een teleurstelling over het hele beeld. Als dit vaak gebeurt, kunt u de autofocusstand inschakelen om een duidelijke foto te krijgen. Als het onderwerp beweegt, gebruikt u handmatige instellingen en sluitertijd om de kans op onscherpe foto's zo klein mogelijk te maken. Als het onderwerp niet beweegt, gebruik dan AF-S of One Shot om scherp te stellen op het onderwerp en te voorkomen dat de foto onscherp wordt. De foto scherp krijgen is een van de eenvoudige fotografietips voor beginners waar je op moet letten.
De enige uitzondering is wanneer je opzettelijk een onscherpe foto maakt op basis van je creatieve beslissingen.
13. De camera moet stilstaan
Je bent getuige van een ontzagwekkend landschap waar alles stil, rustig en perfect is. Je maakt je klaar om het te fotograferen, en nadat je een foto hebt genomen, kijk je er even naar. De foto ziet er wazig uit, vervormd, en zonder enige geometrie. Je vraagt je af wat er mis is gegaan en je merkt dat je camera al die tijd heeft staan trillen omdat je was vergeten er iets aan te doen.
Koop een camerastatief of een statief om uw camera stil te houden en gegarandeerd scherpe foto's te maken.
Vertrouw niet op je vermogen om de camera lang stil te houden. Bij DSLR-fotografie voor beginners gaat het erom dat je zulke kleine maar belangrijke dingen in gedachten houdt, die een springplank worden om in de toekomst iets groters en beters te doen.
14. Werk volgens de rechte lijnen
De rechte lijnen brengen verschillende stemmingen over, en elke kijker heeft een andere mening bij het bekijken ervan. Of het nu verticale lijnen zijn of horizontale, beide geven een gevarieerde keuze van interesse weer. Als je bijvoorbeeld een lijn in het midden van de foto zet, verdeelt hij ze in tweeën, en nu heeft elk deel een ander verhaal. Het laat een dramatisch effect op de kijker achter, net als een boom die verticaal in twee helften is verdeeld. Vooral voor een klassieke achtergrond zijn rechte lijnen een perfecte keuze.
Als je er eenmaal naar begint te kijken, kun je er niet meer aan ontsnappen. Het is als een compositie die zich in de geest van de kijker opbouwt. Zorg dus voor de juiste compositie tijdens een opname, want bewerken kan ze niet op een natuurlijke manier vastleggen.
15. Leer over Filters en hun gebruik
Hier is een tip voor digitale fotografie beginners: Gebruik de juiste filters. In de digitale fotografie worden cameralensfilters gebruikt om de textuur te verbeteren en de foto's meer in het oog te laten springen.
Deze filters zijn onder andere:
Linear & Circular Polarizer wordt gebruikt om schitteringen te verminderen en de verzadiging te verbeteren. De onderwerpen zijn vooral lucht, water en bladeren in landschapsfotografie. Neutrale Dichtheid (ND) die helpt om de belichtingstijd te verlengen, voornamelijk gebruikt voor watervallen, rivieren bij helder licht.
Gegradueerde neutrale dichtheid (GND) regelt sterke lichtverlopen en vermindert vignettering. Deze worden over het algemeen gebruikt voor dramatisch verlichte landschappen.
UV / Haze helpt om de helderheid te verbeteren met Film biedt lensbescherming en kan worden gebruikt voor elk onderwerp.
Warming / Cooling wordt gebruikt om de witbalans te wijzigen. De onderwerpen zijn Landschappen, Onderwater, en speciale verlichting.
U moet het gebruik van deze filters leren voordat u ze ergens toepast.
16. Zorgeloos vastleggen en dan verbeteren
Als fotograaf. Als je alleen maar geeft om perfecte shots en je bewust blijft van elke foto, verlies je uiteindelijk de grip. Laat je gevoelige vingers met de stroom meegaan. Leg vast zonder 'wat als' en 'als niet'. Fotografeer alles wat je fascineert en wees je niet bewust van het resultaat. Als je dat ene onvervangbare moment eenmaal in je camera hebt, versterk het dan een beetje met highlights en bewerk het na voor een beter resultaat. Na het bewerken, controleer je de kleine details en ben je klaar. Je meesterwerk is klaar om gewaardeerd te worden.
17. Leer over Post-Processing
Niemand kan ontkennen dat veel mooie stukken tot stand zijn gekomen door post-processing. Bijna elke opname die een fotograaf maakt, wordt nabewerkt voordat hij wordt voltooid. Het helpt om het beeld te verfraaien. Het werkt ook als een grote pleister om de onderbelichte delen te herstellen. Nadat een foto is genomen, is het nuttig om deze na te bewerken om de ongepolijste gebieden aan te passen. Maar vergeet niet dat er een evenwicht moet zijn. Het moet niet overdreven zijn; een van de belangrijkste fotografietips voor beginners: overdrijf niet!
De beste foto's zijn degene die minimaal bewerkt moeten worden!
Lees meer over de beste 26 foto-apps waarmee u foto's kunt maken, bewerken en organiseren op uw telefoon.
18. Tips voor de Portretstand
Hieronder volgen enkele snelle fotografietips voor beginners die de portretmodus proberen te gebruiken:
-Kader je onderwerp in. Het geeft een thema aan de foto
-Gebruik bredere hoeken om betere en gedenkwaardige opnamen te maken
-Probeer speels te zijn met de achtergrond
-Je hoeft de foto niet alleen verticaal te kaderen; je kunt ook horizontaal gaan, zelfs in portret modus
-Zoek een hoek om je camera te houden
-Speel met het onderwerp en vul de achtergrond
-Probeer natuurlijk licht te gebruiken indien mogelijk
19. Tips voor fotograferen in het donker
Hier zijn enkele eenvoudige fotografietips voor beginners om in het donker te fotograferen:
-Stabiliteit van de camera is essentieel. Anders wordt de foto trillerig en onscherp
-Verhoog de ISO-waarde tot het maximum. Maak een paar opnamen om het effect te controleren
-Verminder de sluitertijd zo veel mogelijk, zodat er meer licht in het oog van de camera kan vallen door het open te houden
-Zet de flitser uit als dat mogelijk is. Het zal er natuurlijker uitzien
20. Houd de camera schoon
Houd de camera schoon en beschermd om beter en efficiënter te kunnen fotograferen. Gebruik geen ruw oppervlak om de lenzen schoon te maken. Gebruik in plaats daarvan een microvezeldoekje en een stofblazer. Zorg ervoor dat de behuizing en de geheugenkaart goed vastzitten voordat u de camera gebruikt.
Hier zijn enkele fotografie tips voor beginners, zodat het kan voorkomen dat uw camera van eventuele schade:
Voorkom dat de frontlens van water en regen
Gebruik gaffer tape voor knoppen en compartiment openingen
Vermijd het overhandigen van de geheugenkaart van natte handen
Houd de geheugenkaart altijd in de behuizing
Houd de tassen en zakjes schoon, zodat er geen stof kan de camera
U kunt ook silicagel houden in een van de zakken om vocht te voorkomen
Een vochtige microvezeldoek zou werken om de frontlens en andere lenzen schoon te maken
Vermijd het verwisselen van de lens in stof en vocht
21. Bewaar kleinere geheugenkaarten
"Eén grote geheugenkaart of vele kleine geheugenkaarten?" Deze vraag valt velen op.
U kunt altijd een grote geheugenkaart in uw camera bewaren, maar wat als die verloren gaat? Dit is waar kleinere kaarten in het spel komen. U kunt er foto's op rangschikken naargelang de gelegenheid, zodat u niet alle foto's door elkaar hoeft te schudden. Deze zijn gemakkelijk te beschermen en te organiseren. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen op reis. En als ze vol zijn, kunt u ze gemakkelijk vervangen door andere en een veilige plaats vinden om de gevulde te bewaren.
22. Lees en laat je inspireren
Er zijn verschillende fotografieblogs die regelmatig informatiebronnen, artikelen, recensies en fotoverhalen publiceren om je op de hoogte te houden en te inspireren met het laatste nieuws over fotografie. Als je liever boeken leest, bekijk dan onze informatiebron over de beste fotografieboeken voor beginners.
Lees meer in detail over de Blogs die je als fotograaf moet volgen.
23. Fotografie en creatieve vrijheid
Een van de uitdagingen waarmee fotografie voor beginners te maken heeft, is dat het een hele uitdaging is om één categorie te kiezen om zich in te bekwamen. Echter, waar een interesse is, is een weg. Probeer dingen te fotograferen waar je gepassioneerd over bent. Verken verschillende genres van fotografie om je vaardigheden op een hoger niveau te brengen voordat je beslist in welk gebied je je wilt specialiseren.
24. Geniet van het leerproces
Fotografie voor beginners is leuk en opwindend. Geniet van het leerproces. Probeer bekende omgevingen met een frisse blik te bekijken. Maak je geen zorgen over hoe lang het zal duren om het te leren. Klik zoveel foto's als je wilt, tenzij je die ene duidelijke foto hebt. Er is zoveel meer dan je denkt, dat je kleine camera kan opnemen. Probeer te experimenteren met elke mogelijke hoek en gebruik elk mogelijk kenmerk. Het zal je inzicht geven in vorm en geometrie. Wees creatief met de achtergrond, bewerkingen, schaduwen, hooglichten en andere functies.
25. Draag altijd je camera
Hier is nog een van de vele gratis mobiele fotografie tips voor beginners die je leest: Smartphone, gewone camera, of DSLR, draag er altijd een bij je. Dat is de enige manier waarop je die dierbare momenten kunt vastleggen en wie weet krijg je een aantal openhartige meesterwerken!
Ik hoop dat deze fotografie tips voor beginners gids je zal helpen in je fotografie reis. Er staan je zeker mooie dingen te wachten. Het enige wat je moet doen is je aandacht erbij houden, veel experimenteren en het ongeziene ontdekken. Een fotograaf is een kunstenaar, wat betekent dat geen enkele regel in de weg staat.